Anna Lizaran

Anna Lizaran Finalista del premio a Mejor actriz de la XV edición 2012

por Agost (Agosto)

Actriz y directora formada en la Escuela de Interpretación de Jacques Lecoq de París, tiene una amplia trayectoria teatral. En 1972 funda el grupo de teatro Els Comediants, y en 1976 es miembro fundadora del Teatre Lliure, donde desarrolla gran parte de su carrera profesional, con espectáculos como: Un matrimoni de Boston de David Mamet. Dir. Josep Maria Mestres. 2005; L'hort dels cirerers d'Anton P. Txèkhov. Dir. Lluís Pasqual; Tot esperant Godot de Samuel Beckett. Dir. Lluís Pasqual; Lear o el somni d'una actriu de diversos autors. Basada en El rei Lear de Shakespeare. Dir. Ariel Garcia Valdés; Quartet de H. Müller. Dir. Ariel Garcia Valdés; Dansa d'agost de Brian Friel. Dir. Pere Planella; Maria Estuard de F. Schiller. Dir. Josep Montanyès; Les noces de Figaro de C. Beaumarchais. Dir. Fabià Puigserver; La bona persona de Sezuan de Bertolt Brecht. Dir. Fabià Puigserver; El 30 d'abril de Joan Oliver. Dir. Pere Planella; La senyora de Sade de Yukio Mishima. Dir. Jordi Mesalles; Un dels últims vespres de carnaval de Carlo Goldoni. Dir. Lluís Pasqual; Al vostre gust de Wiliam Shakespeare. Dir. Lluís Pasqual; Les tres germanes d'Anton P. Txèkhov. Dir. Lluís Pasqual; La bella Helena de J. Offenbach / P. Hacks. Dir. Pere Planella; La nit de les tríbades de P.O. Enquist. Dir. Fabià Puigserver; Titus Andrònic de Shakespeare. Dir. Fabià Puigserver; Leonci i Lena de G. Büchner. Dir. Lluís Pasqual; Mahagony de Bertolt Brecht. Dir. Fabià Puigserver; Camí de nit. 1854 de Lluís Pasqual. Dir. Lluís Pasqual.

En el TNC: El ball d'Irène Némirovsky. Dir. Sergi Belbel. 2009; El cercle de guix caucasià de Bertolt Brecht. Dir. Oriol Broggi. 2008; Forasters de Sergi Belbel. Dir. Sergi Belbel. 2004; Dissabte, diumenge i dilluns d'Eduardo De Filippo. Dir. Sergi Belbel. 2004; Escenes d'una execució de Howard Barker. Dir. Ramon Simó. 2002; Galatea de Josep Maria de Sagarra. Dir. Ariel G. Valdés.

Altres espectacles: Hamlet / La Tempestat de Shakespeare. Dir. Lluís Pasqual. Teatro Arriaga de Bilbao. 2006; Morir de Sergi Belbel. Dir Sergi Belbel. Teatre Romea; El cántaro roto de Kleist. Dir. P.M. Sánchez; Una jornada particular d'Ettore Scola, con Josep Maria Flotats. Ha dirigido los montajes Arsènic i puntes de coixí de J. Kesselring y la sesión dedicada a Joan Margarit dentro del ciclo Paraula de poeta.

En televisión, entre otras, ha participado en las series Via Augusta, L'un per l'altre, La Mari, La Mari 2 y Porca miseria. En cine, entre otras, ha intervenido en las películas: Herois de Pau Freixas; Morir o no de Ventura Pons; La primera noche de mi vida de Miguel Albaladejo; Actrius de Ventura Pons; La Celestina de Gerardo Vera; El perquè de tot plegat de Ventura Pons; Souvenir de Rosa Vergès; Tacones lejanos de Pedro Almodóvar; La teranyina d'Antoni Verdaguer; El vicari d'Olot de Ventura Pons.

Entre los numerosos premios que ha recibido, destacan: Premio Margarida Xirgu, 1982; Premio Nacional de Teatro, 1984; Premio de la Asociación de Actores y Directores por El perquè de tot plegat, 1995; Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, 2000; Premio Max por Tot esperant Godot, 2001; Premi de Teatre de los Premis Nacionals de Cultural de la Generalitat por su trayectoria, 2003; Premio de la Crítica de Barcelona por Un matrimoni de Boston, 2007; Medalla del Treball President Macià, 2008; Premio Gaudí a la mejor actriz del cine catalán por Forasters, 2008; y cinco premios Butaca por: Actrius, La primera noche de mi vida, Escenes d’una execució, Forasters i Un matrimoni de Boston.

© www.tnc.cat

---->Dossier