Francesc Orella

Francesc Orella Finalista del premio a Mejor actor de la XVIII edición 2015

por El President

Amb més de 25 anys d'ofici, destaquem d'aquest actor alguns dels últims espectacles teatrales: Un aire de família d'Agnès Jaoui i J.P.Bacri, dir. Pau Durà; Hedda Gabler d'Heirick Ibsen, dir. David Selvas; L'estranger d'Albert Camus, dir. Carles Alfaro; Pàtria de Jordi Casanovas; Escenes d'un Matrimoni /Saraband d'Ingmar Bergman dir. Marta Angelat; Traïció de Harold Pinter, dir. Carles Alfaro; Un enemigo del pueblo de Henrik Ibsen, dir. Gerardo Vera; Hamlet/La Tempestad, de W. Shakespeare, dir. Lluís Pasqual, i Ròmul el gran, dir. Carles Alfaro. Orella ha protagonitzat també El rey se muere de Ionesco, dir. José Luis Gómez, La caiguda d'Albert Camus, dir. Carles Alfaro; Tot esperant Godot de Samuel Beckett, dir. Lluís Pasqual, amb qui ja havia treballat a Roberto Zucco, de Bernard-Marie Koltès; Morir, dir. Sergi Belbel; L'auca del Sr. Esteve, de Santiago Rusiñol, dir. Adolfo Marsillach, i Àngels a Amèrica, de T. Kushner, dir. Josep M. Flotats. Amb la companyia Flotats va participar a Una visita inoportuna de Copi, dir. Jorge Lavelli; Edip, tirà de Sòfocles versió de Heiner Müller dir. Matthias Langhoff, i Autèntic Oest, de Sam Shepard, dir. Josep Minguell. També ha treballat a les ordres de Mario Gas a El zoo de cristal de Tennessee Williams i La ronda d'A. Schnitzler, i va ser un del intèrprets de la mítica Antaviana de Pere Calders dirigida per Joan Lluís Bozzo el 1985.

També ha participat en nombroses sèries de televisió i llargmetratges. Últimament ha format part d'Eskalofrío, dir. Isidro Ortiz (2008), Tres dies amb la família, dir. Mar Coll (2009), premi Goya a la Millor Pel·lícula Revelació, Los ojos de Julia, dir. Guillem Morales (2010) i Mil cretins, dir. Daniel Brotto (2011), Los niños salvajes, dir. Patrícia Ferreira (2011), Stella Cadente, dir. Lluís Miñarro (2013); Lasa y Zabala, dir.Pablo Malo (2014) a més d'altres projectes en postproducció.

Ha rebut nombrosos premis: Premi Nacional de Teatre (2009), Premi MAX al Millor Actor Protagonista per Un enemic del poble i La caiguda, Premi Butaca al Millor Actor Protagonista (2002/03) i Premi de la Crítica Teatral de València (2002) per La Caiguda (2003). Premi de l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya i Premi de la Crítica Teatral de Barcelona (1998/99) al Mejor Actor Protagonista.

 

------> DOSSIER